Hos BC Syd ser man den vækst, man har på AMU som et tegn på, at virksomhederne i højere grad har fået øjnene op for, at arbejdsmarkedsuddannelsen kan være en indgangsportal til akademiuddannelser for de ansatte.
Næsten en tredjedel. Så meget steg antallet af AMU-kursister på HAKL-området (Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse) hos BC Syd fra 2021 til 2022. Og selvom netop 2021 var et hårdt år for AMU-systemet, så er fremgangen fortsat videre ind i 2023, hvor man er foran det budgetterede.
Det skyldes, ifølge Vicedirektør hos BC Syd, Helle Guldhammer Kristensen, både et stort fokus på at skabe dialog mellem virksomheder og uddannelsesinstitutionen og samtidig en erkendelse hos virksomhederne om, at AMU kan meget mere end de umiddelbart tror.
- Virksomheder har nogle gange et ry for ikke at ville AMU. Men vi oplever, at de begynder at se de mange muligheder, der er i AMU-systemet. Blandt ved at bruge det som en indgang til at sende de ansatte videre på en akademiuddannelse – for hvis man har en ansat, som ikke har siddet på skolebænken længe, så er AMU en god indgang til at kunne videreuddanne sig med AU og andre uddannelser med ECTS-point (Red.: European Credit Transfer and Accumulation System), siger Helle Guldhammer Kristensen.
Men det er ikke den eneste grund til, at antallet af kursister stiger hos BC Syd. Man har nemlig held med at hjælpe de virksomheder, som har problemer med at skaffe elever og dermed holde gang i fødekæden af ansatte.
- Der er mange brancher, som har problemer med at rekruttere unge elever. Her kan vi tage, eksempelvis, en VVS’er og gennem nogle målrettede AMU-kurser gøre vedkommende til en super god sælger i et byggemarked, siger Helle Guldhammer Kristensen og fortsætter.
- AMU er så meget bedre end det rygte, det har nogle steder. Det er et yderst fleksibelt system, som kan tilpasses virksomheder i alle størrelser. Det er stort set gratis for virksomhederne at benytte og så kan man tilmelde sig med ganske få klik.
Skal man dykke ned i baggrunden for, at BC Syd går mod tendensen og har fremgang i antallet af kursister, så peger Helle Guldhammer Kristensen på, at man netop er i god dialog med virksomhederne i området.
- Vi har virkelig mange store virksomheder i vores lokalområde, og det betyder selvfølgelig meget for os, at have et tæt samarbejde med dem. Men også at vi kommer ud og har kontakt med alle andre virksomheder, og her kan vi mærke, at der kommer flere ind og benytter AMU-systemet, siger hun.
Hun tror på, at det blandt andet kan skyldes, at AMU er virkelig fremme i skoene, når det gælder oprettelsen af nye kurser.
- Bare se på områder som digitalisering og bæredygtighed. Her er der udviklet masser af relevante kurser, som forbereder virksomhederne på de ændringer, der kommer i erhvervsliv, lovgivning og samfundet generelt. Det er områder, som det begejstrer virksomhederne, at AMU kan hjælpe med. Det er fremragende – for her hos os er vi ret glade for AMU, slutter Helle Guldhammer Kristensen.